Even Voorstellen

Karen Kammeraat

Ontwikkelingssamenwerking is mijn passie, maar dan wel graag op een structurele manier. Ik vind het namelijk onrechtvaardig dat aan de andere kant van de wereld mensen worden uitgebuit voor onze koffie, chocola en kleding, dat ze van hun land verjaagd worden voor ons vlees, garnalen en sieraden.

Ik wil dat niet, en volgens mij heel veel mensen met mij niet, maar toch gebeurt het. Ik wil snappen hoe dat kan en hoe we er iets aan kunnen veranderen. Natuurlijk is kopen vaak een impulsieve actie die vaak wordt ingegeven door de prijs en hoe het eruitziet of smaakt. Ik wil hier graag een derde dimensie aan toevoegen, namelijk dat je ook even nadenkt over de herkomst van een product. Dan zullen er meer en meer momenten komen waarin je besluit iets niet of iets anders te kopen omdat dat beter is.

Ik weet dat het kan, want bij mij is het ook zo gegaan. Eerst dronk ik alleen fair trade koffie. Toen kwam er thee bij, bananen, rijst en nog veel meer levensmiddelen. Daarna ben ik me gaan verdiepen in kleding en weet ik daar steeds beter mijn weg in te vinden. En zo komt er steeds iets bij.

Ik geloof dat als je meer weet over de herkomst en over alternatieven, dat je heus wel iets van je gedrag gaat veranderen. Dit heb ik gezien bij mensen in mijn omgeving die ik heb laten zien en proeven hoe mooi eerlijke producten kunnen zijn. Ik wil mijn kennis en ervaring graag delen met een grotere groep mensen.

Karen_Kammeraat_Nyota Ik vind het belangrijk om ook de andere kant van het verhaal uit eerste hand te kennen. Daarom zorg ik ervoor dat ik regelmatig in contact kom met ondernemers uit ontwikkelingslanden, in Nederland, of nog beter, daar. Dat doe ik door opdrachten voor ontwikkelingsorganisaties uit te voeren of via ons project de Briljante Onderneemster.

Tenslotte, je vraagt je vast af waar de naam Nyota vandaan komt. Toen ik in Tanzania woonde werkte ik als vrijwilliger in een toerisme project. In die tijd nam het aantal toeristen, en dus inkomsten, naar het project ontzettend toe en ging de bevolking me Nyota, ster in het Swahili, noemen. Een enorme eer.

Naast dat ik naar Afrika om te werken vind ik het ook gewoon ontzettend leuk om daar rond te reizen, liefst met openbaar vervoer of achterop een brommer en lekker kletsen op een omgekeerd kratje op de markt. Maar ik ga ook graag naar Spanje of de Verenigde Staten op vakantie. Of naar de duinen en het strand in Nederland. Wat wil je, als Zeeuws meisje.

Nog een laatste weetje. Waar ik ook ben, zeker een keer per week vraagt iemand me de weg.